Wat is Bowen

De Bowen Techniek

Volgens de laatste wetenschappelijke bevindingen, heeft de fascie  – het bindweefselvlies dat om elk weefsel van ons lichaam heen zit – een zeer belangrijke functie bij herstel van weefsel.

De Bowentechniek is een effectieve, subtiele behandelvorm die direct werkt met deze fascie. Het kan worden gebruikt voor een groot aantal aandoeningen en is genoemd naar de man die de techniek ontwikkeld heeft: Tom Bowen. (Australië 1916-1982). Een behandeling volgens deze methode werkt via een lichte druk dwars op spierweefsel en de daaromheen liggende fascie. Het is een prettige, zachte en daardoor zeer ontspannende behandeling die diep door werkt.

“Het verwondert me nog regelmatig hoe met zo weinig werk, er zo veel bereikt wordt. Ik ervaar het als zeer bijzonder om mensen te begeleiden om naar binnen te gaan, om hen de tijd te geven bij zichzelf te komen, te ervaren hoe stilte zijn werk doet, om te resetten, om (oude) blokkades op te ruimen en samen te zoeken naar eventuele oorzaken van spanning. Vaak valt de tijd bij het werk volledig weg en lijkt Alles samen te vallen. “ 

 


 

De Bowentechniek is een holistische techniek  die het zelfherstellend vermogen van het menselijk lichaam stimuleert. Het gebruikt zowel de westerse wetenschappelijke benadering betreffende de anatomie en fysiologie, als de Oosterse tradities betreffende energie.

 

Om te omschrijven hoe ik de FysioBowensessie ervaar gebruik ik graag een citaat uit het boek van John Heider ‘de Tao van Leiderschap’.

” Het is het simpelweg gewaarzijn van alles wat gebeurt. Hierdoor ontwikkel je gevoel voor het hoe van alle dingen. (…) Voor het ontwikkelen van gewaar-zijn is aandacht nodig , een open geest. Het betekent dat je moet afrekenen met vooringenomenheid en verwachtingspatronen”.

Tijdens een FysioBowensessie is het heel goed mogelijk om in deze staat van gewaarzijn te komen.

 

Bowen gaat er van uit dat het gehele lichaam betrokken is bij pijn en/of dysfunctie en dat het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd kan worden via de fascie.  De fascie is het witte doorzichtige bindweefselvlies rond spieren, gewrichtskapsels, pezen en rond organen, bloedvaten en zenuwen. Het staat als groot ononderbroken vlies in functionele patronen door het hele lichaam met elkaar in verbinding en heeft zenuwuiteinden die gevoelig zijn voor rek en druk. Het zorgt voor stabiliteit en kracht in het lichaam, is sterk betrokken bij de stofwisseling. Het  heeft een belangrijke rol bij het immuunsysteem en bij afvoer van afvalstoffen.  De fascie kan door overbelasting, door verkeerde of te weinig beweging, door een trauma/letsel  veranderen. Het kan verharden, uitdrogen, scheuren, vervuilen en kan dan pijn veroorzaken. De Bowenmethode is een van de methoden die voor het herstel van de fascie zorgt. Dit gaat m.n. via een van de belangrijkste eigenschappen van de fascie: het piëzo-elektrisch effect.

afbeelding fascia 25 x vergroot.

Binnen de oosterse visie  stroomt de energie door een netwerk van energiebanen, meridianen genaamd, in het hele lichaam. Deze meridianen verbinden lichaamsdelen, organen, zintuigen en de psyche met elkaar. En zelfs tijdslijnen. De punten waar bowenbewegingen worden uitgevoerd blijken direct op de meridianen in te werken en komen vaak overeen met acupunctuurpunten.

Vaak reageren mensen in eerste instantie met ontspanning en komt de onderliggende vermoeidheid naar voren. Daarna volgt herstel en een duidelijke verbetering. Voldoende water drinken is daarbij essentieel.

Wat bewerkstelligt de techniek?

lees verder...

 • Het  herstelt de balans in het zenuwstelsel. Bij veel mensen is de sympatische-parasympatische balans verstoord in het voordeel van het sympatische zenuwstelsel (‘de versneller’).  Een bowenbehandeling stimuleert of activieert het parasympatisch zenuwstelsel (‘de hersteller’). Dit zorgt voor een diepe ontspanning tijdens de behandeling. Het gebeurt regelmatig dat men zich in een soort half/trance slaap bevindt of zelfs in slaap valt. Dit schept de voorwaarde voor herstel. Het lichaam doet en weet wat het nodig heeft voor herstel!
 • Het stimuleert en activeert de proprioceptieve feedback. (dit is het neurologische systeem waarbij het centraal zenuwstelsel communiceert met de spieren en de zintuigen om de interne en externe situatie van het lichaam te beoordelen, inclusief de positie van de extremiteiten, die spierspanningen en de functie van de interne organen.) Het herstelt de functie, de rek en lengte van spieren.
 • Neutraliseren van triggerpoints en het herstellen van de balans en de energie van de chakra’s en meridianen.
 • Herstel van de balans tussen de linker en rechter hersenhelft.

Hoe werkt de techniek?

Met duimen en vingers maakt de therapeut rollende bewegingen op bepaalde plaatsen van het lichaam. Hierdoor worden spieren, weke delen en energie in het lichaam geprikkeld en worden de hersenen attent gemaakt op de aanwezige spanning.  Tijdens de behandeling worden rustperiodes ingelast. De hersenen krijgen dan tijd om de verkregen informatie te verwerken (als een reset van de computer) om vervolgens  in het lichaam subtiele wijzigingen aan te brengen.Dit draagt bij tot

 • vermindering/regulering van spanning en pijn
 • het ongedaan maken van verklevingen
 • het herstel van het energieniveau
 • het op gang brengen van het genezingsproces

 

Wat houdt een behandeling bij FysioBowenprakijk Arnhem in?

Vanwege mijn fysiotherapeutische achtergrond, start een eerste behandeling met een uitgebreide intake/onderzoek. Daarna ligt de cliënt op een behandeltafel en wordt afgedekt met handdoeken. Afhankelijk van de intake/onderzoek, wordt de behandeling gestart met fysiotherapeutische massage- mobilisatietechnieken gevolgd door de specifieke Bowenmoves.

 • Duur:  90 -120 minuten.
 • De  behandeling vindt in alle rust en ontspanning plaats en wordt 1 x per week uitgevoerd.
 • 3 tot 5 behandelingen zijn vaak voldoende voor een blijvende verbetering.
 • Voor optimaal profijt is het af te raden om tijdens een serie behandelingen met de Bowen-techniek  andere lichaamsgerichte therapieën, zoals massage, acupunctuur, manueel therapie, ed. toe te passen.
 • Wel kan het gecombineerd worden met actieve oefentherapie, yoga, chineng qigong, sport en/of persoonlijke coaching/healing of  psychologische begeleiding.

 

sluiten