Jeannette Uittenbogaard

Mijn naam is Jeannette Uittenbogaard en ik studeerde in Arnhem in 1986 af als fysiotherapeut. Via de studie psychosynthese en bewegingstherapie, psychosomatische fysiotherapie, bowentherapie, touch of matrix en familieopstellingen, ben ik me zich steeds meer gaan bekwamen in het begeleiden van mensen vanuit een holistisch oogpunt. De combinatie van mijn fysiotherapeutische achtergrond samen met de Bowenmethode blijkt een zeer werkzame methode voor me te zijn . Ik gebruik ze veel, maar combineer ook, waar nodig, mijn andere technieken. De resultaten zijn vaak prachtig en verrassend. Behalve het technische verhaal achter de methode vormt de betrokken, zorgvuldige en professionele begeleiding een belangrijke bijdrage aan het helingsproces.

 

Vanaf 1989 geef ik met veel plezier groepslessen en workshops ‘Balans/ Bodymindfulness’. Vanaf 2011 ook in combinatie met Chineng Qigong lessen. Mijn fysiotherapeutische achtergrond is vervlochten met lessen uit Pilates, Yoga, Chineng Qigong en Bewegingsexpressie. Mijn belangrijkste drijfveer is innerlijke groei, verbinding, creativiteit en plezier.  Vanaf 2014 is er een rijke samenwerking ontstaan met verschillende collega’s uit verschillende disciplines: coaching/healing, stem, ritme, dans, theater. Dit heeft geleid tot het regelmatig organiseren van workshops in Arnhem door (inter) nationale gastdocenten en vanaf oktober 2016  tot het oprichten van de maatschap  ‘ de Vliegende Olifant’ in een pand aan de De Wetstraat 24 in Arnhem. Gezamenlijk organiseren we trainingen, workshops, symposia op het gebied van gezondheid, persoonlijke – en bewustzijnsontwikkeling.

 

JeannetteLinkedIn

Over de Bowenbehandeling:

“Het verbaast me nog regelmatig hoe, met zo weinig ‘werk’, er zo veel bereikt wordt. Het is mooi om te zien hoe mensen de tijd krijgen om naar binnen te gaan, om hun lichaam de tijd te geven om naar hun ‘oorspronkelijke zijn’  terug te gaan, om uit te rusten, om (oude) blokkades op te ruimen en samen te zoeken naar eventuele oorzaken van spanning. Vaak valt de tijd bij het werken volledig weg “.

 

Over Bodymindfulness/Chineng Qigong:

Vanaf 2006 ben ik gegrepen door Chineng Qigong. De rustige en intense manier van trainen heeft me kennis laten maken met een heel andere wereld van bewegen en van Zijn. . Er is een wereld voor me open gegaan. Oost en West kwamen samen. Het heeft me veranderd. Het heeft me rustiger gemaakt, meer gefocust, vitaler, soepeler, maar ook meer gedisciplineerd. Toekomen aan oefenen betekent voor mij ‘tijd voor mezelf nemen’ voor ik aan de hectiek van de dag begin. Stilstaan. Mijn lijf aandacht geven voor al het werk dat het verzet.  Van binnenuit begrijpen dat ik alleen vanuit zelfcompassie en goed zorgen voor mezelf wat kan betekenen. Dankbaarheid. Met heel veel plezier en toewijding probeer ik het geleerde in mijn lessen door te geven. Mijn achtergrond als fysiotherapeut en docent ‘Balans/ Bodymindfulness’ schemert hier regelmatig in door.

9 gedachten over “Jeannette Uittenbogaard

 1. Ik was verbaasd dat de zachte behandeling met Bowen zo’n invloed had op mijn rugpijn; meteen na de behandeling was er al een duidelijke verbetering. Later ging ik naar Jeanette met pijn in de arm. Toen kwam het effect pas na een paar dagen. Na 2 dagen nam de pijn opeens af, hoewel ik er al maanden constante last van had gehad.

 2. Bijzondere vrouw, bijzondere ervaring,

  Ik had totaal geen idee wat de Bowen was, aanbevolen door een kennis en gewoon langs gegaan. Natuurlijk met de hoop dat het mijn lasten zou gaan helpen.
  De zachte behandeling van Jeannette heeft mij enorm geholpen.
  Ik heb een vriendelijke en bijzondere vrouw ontmoet die haar werk op een bijzondere manier uitvoert. Al heel snel had ik vertrouwen in haar, zij is heel eerlijk en meevoelend. Na twee keer vond ze dat ik geholpen was, dat klopte, maar ik bleef wel komen Jeannette……

 3. Ik liep al zo’n dertig jaar rond met lichte RSI-verschijnselen in vooral mijn rechteronderarm. Bij het typen had ik er last van. Het hielp om links te muizen. Ik was een paar keer bij een fysiotherapeut geweest. Ik had me ermee verzoend dat het niet over zou gaan. Totdat Jeannette haar therapie startte, ook omdat ik last van mijn rechterpols kreeg bij het hobospelen. Met verbazing heb ik gekeken hoe zij met eigenlijk niet meer dan lichte vegen over mijn spieren de spanning en pijn uit mijn lichaam liet verdwijnen. Naarmate de dagen na een behandeling toenamen, namen de klachten juist verder af. Nu, negen maanden na de laatste behandeling, heb ik totaal geen last van RSI-klachten en speel ik hobo zonder dat ik merk dat ik polsen heb.

 4. In mijn revalidatieperiode na een CVA kwam ik op advies bij Jeanette terecht. Een bijzonder “warm” mens die mij enorm heeft geholpen om lichaam en geest weer bij elkaar te brengen en vertrouwen terug te krijgen om door te gaan met leven. De weldadige rust die zij weet te creëren maakt dat het vermogen terugkomt om de dagelijkse realiteit te ondervinden en mee te maken. Buitengewoon professioneel, goed opgeleid, met respect voor houding en overtuiging, een groot inlevingsvermogen en de natuurlijke gave die zij heeft maakt dat haar behandelingen uitstekend kunnen helpen om weer “gezond” te worden.

 5. Met een lijf met kleine en wat grotere pijnen; een schouder die niet veel belast kan worden, een niet meer zo soepele onderrug en een nieuwe pijn sinds een paar maanden in mijn rechteronderbeen, stap ik de praktijk binnen van Jeannette Uittenbogaard voor een Bowen-behandeling.
  De ruimte is uitnodigend, stil en doet knus aan. Jeannette legt me uit wat de Bowenbehandeling inhoudt en wat ze precies gaat doen. Ik ga op de behandeltafel liggen en krijg eerst een ontspannende massage. Ik voel hoe mijn gedachten wat naar de achtergrond verdwijnen terwijl de kundige handen van Jeannette mijn rug, nek, schouders en benen masseren.

  Na de massage, jammer dat het voorbij is, word ik met dekens omhuld. Vanuit deze warmte geeft Jeannette op verschillende plekken op mijn lijf een zachte prikkel. Dan legt ze de dekens weer terug en verlaat de ruimte.
  Ik geef me over aan het ontspannen van mijn lijf en voel me dieper in mijn cocon wegzakken. Na een paar minuten komt Jeannette weer terug, geeft weer wat prikkels, dekt mij toe en verlaat de ruimte weer. Dat verlaten van de ruimte is om het lijf de tijd te geven de prikkels en de signalen die het lijf krijgt, te verwerken. Na de eerste keer voelde ik mij meer ontspannen en nu na de tweede keer merk ik dat ik dieper ga ademen, zwevend tussen wakker en een lichte slaap. Dat gevoel blijft en ik voel hoe ik meer en meer ontspan. Ik heb geen last van mijn ongemakken en lig volledig beschut in mijn veilige cocon. Zo komt Jeannette misschien wel 7 keer terug en steeds weer die prikkel en mijn ontspanning en diepe ademhalen. Na de laatste keer vraagt Jeannette me om om te draaien en zo lig ik nog een tijdje na te ontspannen.
  Het gekke is dat het niet lijkt alsof er veel gebeurt tijdens de behandeling. Ik bedoel; mijn spieren worden niet gemasseerd en er wordt niet hard gedrukt of gestrekt. Toch lijkt het wel alsof mijn lijf druk bezig is en er inderdaad veel verwerkt moet worden.

  Ik kom weer langzaam in de wereld terug en als Jeannette me vraagt hoe het was antwoord ik tot mijn verrassing dat zij in deze anderhalf uur beter voor mijn lijf heeft gezorgd dan ik in het laatste jaar. Deze spontane opmerking blijft me de week er na nog bij. Ook lijkt het voor mij er op dat mijn lichaam echt bezig was. Ik merkte dat aan het diepe ademhalen. het was alsof ik extra zuurstof nodig had voor het proces dat in mij gaande was.
  Bij het weggaan (en ook al van te voren) zegt Jeannette me dat ik die dag niets inspannende meer moet doen. Dat merk ik ook. Als ik thuiskom tegen etenstijd maak ik wat makkelijks te eten klaar en ga dan vroeg naar bed, ik ben te moe om wakker te blijven. Ik slaap als een roos!

  De volgende ochtend word ik fit wakker. Ik voel aan mijn lijf dat het gisteren bezig is geweest, het is geen spierpijn, maar wel een wat zwaarder gevoel. Mijn schouder geeft bijna geen klachten de week na de Bowen-behandeling en ook mijn onderrug lijkt soepeler.
  Wat me het meeste bijblijft is het algehele gevoel van ontspanning. Daarnaast is mijn opmerking dat Jeannette beter voor mijn lijf zorgt in anderhalf uur dan ik zelf in een jaar, een wake-up call. Ik wil toch echt met meer zorg met mijn lijf omgaan.

  Dit was mijn eerste Bowen-behandeling, maar zeker niet mijn laatste. Dank je Jeannette!

 6. Wat een cadeau om op de tafel bij Jeannette te liggen. Haar behandeling is zó zacht en gaat zó diep dat ik dagenlang geen woorden had voor wat er in me geraakt was. Maar ik voelde me heerlijk ruim en dichtbij mezelf. Ontspanning kun je niet ‘doen’, maar ow, wat kun je er diep in landen tijdens een behandeling! Dank je wel voor deze helende ervaring Jeannette.

 7. De ervaring van Bowen blijft bijzonder. Als gewaardeerd collega Jeanette haar Bowen/fysio behandeling toepast bij mij dan ontstaat binnen enkele minuten een diepe ontspanning. Hetzelfde soort dat men krijgt na een goede meditatie of na een zeer goede nachtrust. Maar het bijzondere is ook dat pijn ontstaan door oude kwalen direct minder wordt. De aangename vermoeidheid cq ontspanning blijft nog lang hangen na de behandeling. Wat mij betreft heeft deze manier van fysiotherapie ook de toekomst omdat het zowel curatief als preventief is. Het lijf wordt weer in balans gebracht. Bovendien merk je goed dat Jeanette volledig achter haar behandelmethode staat; professioneel, betrokken en integer.

 8. Deze zomer heb ik kennis gemaakt met de Bowen-massage van Jeannette. Ik had geen directe klachten en was vooral nieuwsgierig naar deze voor mij onbekende vorm van massage.

  De kleine, zachte aanrakingen werken verrassend diep in. Ondanks de lichte ‘tough’ reageerde mijn lichaam direct, op een prettige manier. Het was alsof mijn lichaam probeerde om uiteengevallen puzzelstukjes weer netjes op hun juiste plek terug te leggen. Laat ik zeggen dat het in elk geval voelde als subtiele verschuivingen door mijn hele lichaam. Ik voelde ook een reactie in mijn organen, vooral in de nieren en darmen.

  Een loomheid kwam tijdens de massage in mijn lichaam. Niet zo een die ontstaat vanuit een (over)vermoeidheid maar veel meer een herinnering aan hoe het lichaam in een ontspannen en natuurlijke staat aanvoelt. Heerlijk!

  Het was een zeer prettige ervaring, die ik zeker ga herhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *